Lumina II G2 (vm56i2u08vh5bd)

Pow. użytkowa
166.79 m2
Pow. zabudowy
122.51 m2
Pow. netto
289.36 m2
Pow. piwnicy
16.06 m2
Pow. dachu
154.9 m2
Kubatura
764.77 m3
Min. szer. działki
17.2 m
Wysokość budynku
10.17 m
Szerokośc budynku
9.2 m
Długość budynku
13.1 m
Kąt nach. dachu
45 st
Poddasze
TAK
Piwnica
TAK
Typ domu
dom wolnostojący

Opis projektu -

Dom parterowy z poddaszem użytkowym i 2 antresolami, podpiwniczony, z garażem pod budynkiem przeznaczony dla 4-osobowej rodziny. Jest to wersja projektu wysoko energooszczędnego LUMINA House. Od pierwowzoru wyróżnia ją większa powierzchnia użytkowa oraz doprojektowana piwnica i podziemny, dwustanowiskowy garaż. Strefa dzienna na parterze mieści salon, kuchnię z jadalnią, gabinet i toaletę. Na strefę nocną, która znajduje się na poddaszu, składają się: trzy sypialnie, garderoba, łazienka i pokój rodzinny. Z poddasza można dostać się na dwie antresole, które są rozwiązaniem wartym polecenia. Ich funkcjonalność można dostosować do indywidualnych potrzeb mieszkańców. W podpiwniczeniu budynku przewidziano garaż na 2 stanowiska samochodowe oraz pomieszczenia techniczne. Głównym założeniem autora było zaprezentowanie domu komfortowego i wysoko energooszczędnego. Poprzez zastosowanie najnowszych osiągnięć nauki i techniki w dziedzinie budownictwa stworzony projekt jest prosty i funkcjonalny, a zastosowane systemy i instalacje są przyjazne dla środowiska. Dom został wyposażony w wentylację mechaniczną z rekuperacją, pompę ciepła, panele solarne i ogniwa fotowoltaiczne oraz system odzyskiwania wody deszczowej.

Usytuowanie na działce / przekrój -




Elewacje -

Elewację wykonano z tynku strukturalnego. Parapety zewnętrzne zaprojektowano z kamienia, opaski okienne z trawertynu piaskowanego. Żaluzje i okiennice drewniane wykonano z cedru kanadyjskiego. Ślusarka okienna aluminiowa.








Koszt budowy domu -

Technologia budowy domu -

Dom zaprojektowany w technologii murowej. Ściany zewnętrzne dwuwarstwowe, strop systemowy prefabrykowany. Schody wewnętrzne drewniane. Dach o konstrukcji drewnianej kryty blachą tytanowo-cynkową.
HS-PROJEKT (2017)
wykonanie: kotonski.pl
Menu